Menu

‹ Nasiona i środki ochrony roślin

Nawozy - odżywki:

infolinia 500 054 255

Aminoprim 20L Stymulator regeneracji organiczny

Nr 258734

Dostępność: Tak

Kategoria: Stymulatory wzrostu i antystresanty

519.90 zł

darmowa dostawa zamówień
zwrot bez tłumaczenia w ciągu 14 dni
zamów dziś, wysyłka w ciagu 24h
profesjonalne doradztwo

Opis produktu

AMINOPRIM to organiczny stymulator – wysokiej jakości hydrolizat białka charakteryzujący się bardzo wysoką zawartością aminokwasów i peptydów pochodzenia naturalnego (50% aminokwasów).

AMINOPRIM przeznaczony jest do stosowania dolistnego w uprawach rolniczych i ogrodniczych w celu zwiększenia tolerancji roślin na stres oraz w celu szybszej ich regeneracji po wystąpieniu warunków stresowych.

Zaleca się stosowanie preparatu AMINOPRIM łącznie z innymi agrochemikaliami:

*aminokwasy stosowane łącznie z nawozami zwiększają biodostępność składników pokarmowych,
*aminokwasy stosowane łącznie z środkami ochrony roślin zmniejszają stres wywołany aplikacją preparatu.

Aminokwasy, dostarczone w preparacie AMINOPRIM, stymulują syntezę chlorofilu, są podstawowym budulcem komórek roślinnych i przyspieszają proces odbudowy tkanek. Ponadto, niektóre krotkołańcuchowe peptydy wchodzące w skład preparatu odznaczają się właściwościami stymulującymi wzrost roślin i naturalne mechanizmy odpornościowe oraz mają właściwości adiutantów.

Najważniejsze korzyści ze stosowania stymulatora AMINOPRIM:

*wzrost tolerancji na stres oraz wspomaganie regeneracji roślin
*zwiększenie efektywności i bezpieczeństwa zabiegów agrochemicznych
*wzrost ilości i jakości plonu. 

Stosowanie

AMINOPRIM stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Wyniki testów znajdują się w zakładce Tabela mieszania agrochemikaliów INTERMAG.

AMINOPRIM stosować profilaktycznie w terminach realizacji zabiegów dolistnych odpowiednich dla poszczególnych gatunków roślin lub bezpośrednio po wystąpieniu niekorzystnych warunków uprawy powodujących stres roślin.

Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.

Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.

PSZENICA I INNE ZBOŻA JAREOptymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29);  1,5–3 l/ha
początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51)  1,5–3 l/ha
 początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 1,5–3 l/ha
PSZENICA I INNE ZBOŻA OZIMEOptymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) 1,5–3 l/ha
wiosna: krzewienie (BBCH 22–29) 1,5–3 l/ha
początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51)  1,5–3 l/ha
początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 1,5–3 l/ha
RZEPAK OZIMYOptymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18) 1,5–3 l/ha
wiosna:  po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36) 1,5–3 l/ha
rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni 1,5–3 l/ha
KUKURYDZAOptymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście 1,5–3 l/ha
rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 1,5–3 l/ha
rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51)dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 1,5–3 l/ha
ZIEMNIAKOptymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16) 1,5–3 l/ha
rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39) 1,5–3 l/ha
zawiązywanie bulw (BBCH 40–49), zabiegi co 7–14 dni 1,5–3 l/ha
DRZEWA ZIARNKOWE Optymalna ilość cieczy użytkowej: 500–1000 l/ha
zielony pąk (BBCH 55–56) 1,5 l/ha
różowy (biały) pąk (BBCH 57–59) 1,5 l/ha
opadanie płatków – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 1,5 l/ha
w okresie rozwój owoców (BBCH 71–85), co 14–21dniOstatni zabieg 4 tygodnie przed zbiorem. 1,5 l/ha
DRZEWA PESTKOWEOptymalna ilość cieczy użytkowej: 500–1000 l/ha
zielony pąk (BBCH 55–56) 1,5 l/ha
biały pąk (BBCH 57–59) 1,5 l/ha
zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 1,5 l/ha
rozwój owoców (BBCH 71–79), co 14–21 dni 1,5 l/ha
zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) 1,5 l/ha
KRZEWY OWOCOWEOptymalna ilość cieczy użytkowej: 500–1000 l/ha
początek rozwoju kwiatostanów (BBCH 51–54) 1,5 l/ha
koniec kwitnienia (BBCH 69) 1,5 l/ha
rozwój owoców (BBCH 71–77) 1,5 l/ha
początek dojrzewania owoców (BBCH 81) 1,5 l/ha
TRUSKAWKAOptymalna ilość cieczy użytkowej: 500–1000 l/ha
rozwinięty 3.–7. liść (BBCH 13–17); 1,5 l/ha
biały pąk (BBCH 58–59) 1,5 l/ha
początek fazy kwitnienia (BBCH 61) 1,5 l/ha
pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73) 1,5 l/ha
początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81) 1,5 l/ha
POMIDOROptymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17) 1,5 l/ha
widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) 1,5 l/ha
początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) 1,5 l/ha
rozwój owoców (BBCH 71–79) 1,5 l/ha
PAPRYKA Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17) 1,5 l/ha
widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53) 1,5 l/ha
widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) 1,5 l/ha

Spodobają Ci się również

Ostatnio oglądane produkty

Tagi

Bank 1 Bank 2 Bank 3 Bank 4 Bank 5 Bank 6 Bank 7 Bank 8 Bank 9 Bank 10 Bank 11 Bank 12 Bank 13 Bank 14 Bank 15 Bank 16 Bank 17 Bank 18 Bank 19 Bank 20 Bank 21 Bank 22
© Copyright - Sklep-rokicki.pl. Projekt: Projektowanie sklepów internetowych